Benodigdheden:

4 Mooie grote ossenhaasfilets

Peper/zout/olijfolie

Portsaus:

3 rode uien

3 eetlepels suiker

1 eetlepel roomboter

1 deel port

1 deel runderboullion

1 deel rode wijn

Event. Takje rozemarijn

 

Verse groente bv Broccoli met citroenolie    (schil van n halve citroen met eetlepel olijfolie), creme fraiche en pijnboompitjes

Gratin:

4 Aardappelen

1 Knoflookteentje

2 eieren

1 handje Geraspte kaas

100 ml Kookroom

Peper/zout

 

 

Bereiden:

Voor de saus:

Snij de uien in halve ringen en bak ze in de roomboter en laat ze zachtje aanfruiten.

Als de uien goed zacht zijn voeg dan de suiker toe. Als de suiker opgelost is ga je afblussen met de port,  de wijn en de boullion, voeg eventueel het rozemarijntakje toe en laat de saus inkoken tot 1/3.Mix je saus met de staafmixer en maak eventueel op smaak met peper en zout.Deze saus kan je ook makkelijk een dag eerder maken of zelfs een paar dagen eerder.

Aardappelgratin:

Snij de aardappelen in blokjes en kook ze heel even in water met een groente boullionblokje.Klop de 2 eieren los en voeg de kookroom erbij en peper en zout en de helft van je geraspte kaas.Verdeel je blokjes aardappel over de ingevette ovenschaaltjes en giet daarover je eiermengsel, top de schaaltjes af met een kleinbeetje geraspte kaas en gaar ze af in de oven op 180 graden ongeveer 15 minuutjes.( ook dit is weer prima een paar dagen van te voren klaar te maken )

Haal je vlees uit de koelkast en laat t op kamer temperatuur komen.

Bestrooi ze met verse zwarte peper en zout en wrijf ze goed in wat olijfolie.

Blancheer de broccoliroosjes door ze heel even in kokend water te doen dan ze laten afblussen in ijswater ( dan houden ze hun felgroenekleur en hun lekker bite)

Rasp de schil van een halve citroen en roer er een eetlepel olijfolie door. Bak ondertussen de pijnboompitjes lichtbruin in n droog koekenpannetje.(ook al een dag van te voren te doen)

Pak een antiaanbak koekenpan en laat hem, droog, goed heet worden op hoog vuur(je vlees is al ingesmeerd met olijfolie)

Leg je vlees voorzichtig in de pan en hou t vuur hoog! Niet het vlees heen en weer wrijven, gewoon laten rusten en dicht schroeien, ongeveer 1 minuut per kant, draai hem dan om. Doe nooit meer dan 4 stukken vlees in de pan anders koelt de pan te snel af en kan je het vlees niet dicht schroeien.

Leg het vlees dan op een ovenrekje te rusten .

Vlak voordat je het hoofdgerecht gaat uitserveren doe je t vlees ong 6 minuten op 180 graden in de oven, zo komt het weer op temperatuur zonder dat ie doorgaard.

Verwarm de broccoli heel even door het te dompelen in heet water serveer je groente met wat citroenolie erover een beetje creme fraiche en de pijnboompitjes

Related Posts


Pizza met rode ui en gegrilde aubergine

Benodigdheden: Kant en klare pizzabodem 4 rode uien 1 aubergine 4 eetlepels Olijfolie 2 eetlepels witte wijnazijn ½ handje bladpeterselie 2 teentjes knoflook 1 theelepel chilipeper ½ handje muntblaadjes 200 ml pastasaus Bereiden: Verwarm je oven voor op 225 graden Snij de rode ui in ringen en bak ze in de koekenpan zachtjes fruitig zodat […]

22.05.2019

Gevulde portobello met couscous

Benodigdheden: 4 grote Portobello ’s 1cup volkoren couscous 2 tenen knoflook 1 sjalotje 3 bosuitjes 1 rode paprika 1 eetlepel Ras el hanout kruiden Handje diepvries doperwten 50 gr Feta kaas verkruimeld Handje Parmezaanse kaas Bereiden: Verwarm je oven voor op 180 graden. Veeg de portobello ’s schoon en wrijf ze rondom in met wat […]

08.05.2019

Spinazie salade met falafel en yoghurtknoflookdressing

Benodigdheden: Verse spinazie 1 avocado 2 tomaten ½ komkommer 1 rode ui 1 bakje falafelballetjes Dressing: 3 eetlepels Yoghurt 2 tenen knoflook Half bosje bieslook 1 eetlepel mayonaise Peper/zout /olijfolie Bereiden: Verdeel de gewassen spinazie over de 4 borden en snij de komkommer, tomaten en de geschilde avocado in stukjes en verdeel dit over de […]

17.04.2019

Comments